Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 listopada 2014

JESIENNA ZUPA Z CIECIORKI



  • 1 kg ciecierzycy
  • 1 por
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 L bulionu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka przyprawy harissa
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 plasterki boczku
  • 4 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
Pora oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. 
Ziemniaki  i marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę. 
Rozgrzać oliwę  w garnku, dusić pora na małym ogniu przez 5 minut. 
Czosnek obrać i wygnieść do garnka. 
Dodać ziemniaki i marchewki, wymieszać i zalać bulionem. 
Dodać liść laurowy, tymianek i harissę. 
Gotować przez 15 minut. 
Dodać ciecierzycę i ponownie gotować przez 5 minut. 
Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy zupa się gotuje, upiec boczek na rozgrzanym oleju.
Zupę podawać na gorąco z łyżką śmietany i rozkruszonym boczkiem, udekorować natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz