- 1 kg ciecierzycy
- 1 por
- 3 średnie ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 L bulionu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy harissa
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka oliwy
- 4 plasterki boczku
- 4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać oliwę w garnku, dusić pora na małym ogniu przez 5 minut.
Czosnek obrać i wygnieść do garnka.
Dodać ziemniaki i marchewki, wymieszać i zalać bulionem.
Dodać liść laurowy, tymianek i harissę.
Gotować przez 15 minut.
Dodać ciecierzycę i ponownie gotować przez 5 minut.
Doprawić solą i pieprzem.
Kiedy zupa się gotuje, upiec boczek na rozgrzanym oleju.
Zupę podawać na gorąco z łyżką śmietany i rozkruszonym boczkiem, udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz