Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 listopada 2014

TRUFELKI Z MASŁEM ORZECHOWYM


  • 1 szklanka masła orzechowego
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 12 ciasteczek zbożowych, pokruszonych na pył
  • czekolada do zanurzania 
Wszystko razem ucieramy, a na koniec zagniatamy krótko ręką do otrzymania masy, z której da się formować nierozsypujące się kulki.
 Ja swoją wciskałam do formy. 
Uformowane trufelki odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. 
Na początku wkładamy do rondelka 2/3 ilości, której będziemy używać.
Mieszając drewnianą łyżką podgrzewamy już płynną czekoladą do temperatury ok. 45 stopni. 
Wtedy zdejmujemy ją znad pary i dodajemy do niej pozostałą 1/3. 
Mieszamy, żeby dodana czekolada rozpuściła się 
Następnie ponownie stawiamy czekoladą nad parą i podgrzewamy 
Żeby sprawdzić, czy wszystko poszło jak należy, upuszczamy kroplę czekolady na talerzyk. Po 2-3 minutach powinna zastygnąć, dając błyszczącą powierzchnię. 
Jeśli nie, zaczynamy od początku, czyli podgrzewamy czekoladę do 45 stopni itd. 

Schłodzone trufle maczamy w czekoladzie – najlepiej zanurzać je w niej na widelcu i odstawiamy do zastygnięcia. 
Wcześniej można im oczywiście poprzyczepiać jakieś cudeńka, lub po prostu posypać posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz