Łączna liczba wyświetleń

piątek, 28 listopada 2014

TRUFELKI KOKOSOWO MLECZNE


  • 150 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 kostki bardzo miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mleka w proszku + kilka łyżek do obtaczania
  • 3-4 łyżki alkoholu
Wiórki mieszamy z cukrem pudrem. 
W przypadku sporych wiórek najlepiej będzie je rozdrobnić blenderem 
Dodać miękkie masło i ewentualnie alkohol, po czym wyrobić na jednolitą masę. 
Mleko w proszku dosypujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia trufelków – nie może być ani zbyt klejąca, ani zbyt krucha.

Z masy formujemy kuleczki, lub wciskamy ją do małych foremek, wcześniej obtaczając w mleku w proszku. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc – do zastygnięcia. 
Po zastygnięciu można je przechowywać w temp. pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz