Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 9 listopada 2014

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z SEREM


  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. 
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki 

Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 
Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go maszynką.) 
Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. 
Dokładnie wymieszać.

Składniki na jogurtową masę:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)
  • Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. 
Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. 
Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu : ) 
Całość zalać jogurtową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg). 
Piec przez ok. 40 minut, aż jogurt zgęstnieje i ładnie się zapiecze. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz