Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 grudnia 2014

KAWOWE KULKI PIERNICZKOWE





  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
  • marmolada lub powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). 
Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! 
Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. 
Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. 
Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). 
Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. 
Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. 
Wyjąć, polukrować.

Kawowy lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. 
Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. 
Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz