- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- marmolada lub powidła śliwkowe
W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel).
Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie!
Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu.
Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło.
Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie).
Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę.
Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć, polukrować.
Kawowy lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 - 3 łyżki wrzącej wody
Kawę rozprowadzić w wodzie.
Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru.
Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz