- 4 puszki dobrej jakości tuńczyka w kawałkach
- 3/4 bułki wrocławskiej
- około 1 l mleka
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- dowolne dodatki np garść pistacji
Tuńczyka odsączyć na sicie.
Bułkę porwać na spore kawałki, zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin.
Namoczoną lekko odcisnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 - 190oC.
Długą formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Tuńczyka i bułkę zmielić w maszynce do mięsa.
Dodać do masy żółtka i przyprawy oraz sok z cytryny.
Delikatnie wmieszać do masy pianę z białek i ewentualnie pistacje.
Przełożyć do formy.
Piec około 45 minut
Ostudzony podawać z sosem chrzanowym lub majonezowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz