Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 grudnia 2014

PASZTET Z TUŃCZYKA


  • 4 puszki dobrej jakości tuńczyka w kawałkach
  • 3/4 bułki wrocławskiej
  • około 1 l mleka
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • dowolne dodatki np garść pistacji

Tuńczyka odsączyć na sicie.
Bułkę porwać na spore kawałki, zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin.
Namoczoną lekko odcisnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 - 190oC. 
Długą formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Tuńczyka i bułkę zmielić w maszynce do mięsa. 
Dodać do masy żółtka i przyprawy oraz sok z cytryny. 
Delikatnie wmieszać do masy pianę z białek i ewentualnie pistacje. 
Przełożyć do formy. 
Piec około 45 minut 
Ostudzony podawać z sosem chrzanowym lub majonezowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz