Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 7 grudnia 2014

FAWORKI DROŻDŻOWE


  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka jasnego sezamu




Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody wraz z 3 łyżkami  mąki i cukrem. Odstawić na 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce,  aż  zaczyn podwoi objętość.

2. Pozostałą mąkę przesiać wraz z solą, dodać wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę (100 ml) oraz oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto około 10 minut. Ciasto przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Nie dosypywać mąki ponieważ ciasto zrobi się twarde.

3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie wyrobić. Rozwałkować na duży, cienki placek posypując go przy wałkowaniu z jednej strony makiem, z drugiej sezamem. Kroić paski o długości 15 cm i szerokości 2 cm. W środku robić nacięcie około 2 cm i przekładać przez zrobioną dziurę jeden z końców – tak jak w faworkach.

4. Przygotowane drożdżowe faworki odkładać na blachę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcją grzania góra-dół przez 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz