- 1 szklanka ciecierzycy z puszki (wypłukanej i odsączonej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki naturalnego masła orzechowego bez dodatków
- szczypta soli (jeśli masło orzechowe jest solone należy ją pominąć)
- 1/4 – 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na koniec dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Z masy formuj kulki (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczaj.
Piecz 10 minut w temperaturze 180°C, aż lekko wyrosną.
Pozostaw przez kilka minut na blasze, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz