Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 lutego 2015

CIASTECZKA Z CIECIORKI I MASŁA ORZECHOWEGO

  • 1  szklanka ciecierzycy z puszki (wypłukanej i odsączonej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki naturalnego masła orzechowego bez dodatków
  • szczypta soli (jeśli masło orzechowe jest solone należy ją pominąć)
  • 1/4 – 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki oprócz czekolady umieść w malakserze i zblenduj na gładką, jednolitą masę. 
Na koniec dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko wymieszaj.
Z masy formuj kulki (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi) wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczaj.
Piecz 10 minut w temperaturze 180°C, aż lekko wyrosną. 
Pozostaw przez kilka minut na blasze, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz