Łączna liczba wyświetleń

środa, 4 lutego 2015

PIECZONE PĄCZKI Z DZIURKĄ


  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 1 małe jajko
Oraz
  • lukier
  • roztopiona czekolada
  • cukier puder
  • kolorowe posypki
Mąkę przesiać, dodać drożdże - wymieszać. 
Dodać resztę składników i wszystko zagnieść. 
Włożyć do miski, podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75-90 minut (aż ciasto podwoi objętość). 
Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką i kieliszkiem kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. 
Po tym czasie posmarować pączki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni - piec przez ok. 10 minut. 
Po wyciągnięciu odłożyć na kratkę - polać lukrem lub czekoladą. Ostudzone można posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz