- 500 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 50 g masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 małe jajko
- lukier
- roztopiona czekolada
- cukier puder
- kolorowe posypki
Mąkę przesiać, dodać drożdże - wymieszać.
Dodać resztę składników i wszystko zagnieść.
Włożyć do miski, podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75-90 minut (aż ciasto podwoi objętość).
Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką i kieliszkiem kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie posmarować pączki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni - piec przez ok. 10 minut.
Po wyciągnięciu odłożyć na kratkę - polać lukrem lub czekoladą. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Dodać resztę składników i wszystko zagnieść.
Włożyć do miski, podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75-90 minut (aż ciasto podwoi objętość).
Po upłynięciu wskazanego czasu, ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką i kieliszkiem kształt oponek (grubość ok. 1 cm), przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie posmarować pączki roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, nagrzanego do temp. 180 stopni - piec przez ok. 10 minut.
Po wyciągnięciu odłożyć na kratkę - polać lukrem lub czekoladą. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz