Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 lutego 2015

CIASTECZKA Z ŻELKAMI


  • 115g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1  szklanka mąki, plus 1/4 szklanki ekstra
  • 2 szczypty soli
  • 1/8 łyżeczki( lub dwie spore szczypty) proszku do pieczenia( opcjonalnie)
  • 20* żelków
W misce dokładnie zmiksować masło z cukrem.
Dodać żółtko i wanilię, dalej miksować. 
W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę mąki, sól i proszek do pieczenia( jeśli dodajemy). 
Suche składniki wsypywać w 2- 3 partiach do masła i miksować lub ucierać do powstania jednolitej masy, jeśli ciasto będzie zbyt luźne- dodać pozostałą część mąki( 1/4 szklanki) i wymieszać. 
Masę ciasteczkową ukształtować w dysk, owinąć w folię i wstawić na 10- 15 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do 1700C. 
użą blaszkę wyłożyć matą silikonową lub lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną masę podzielić na 20 równych części. 
Każdą ukształtować w kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i  kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach- inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). 
Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! 
Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut.
 Po tym czasie ciastka powinny być już prawie dobre- wysunąć blaszkę( można również wyjąć całą blachę z piekarnika) i ostrożnie, aby się nie poparzyć, umieścić w zagłębieniach żelki( jeśli dołki na żelki zrobiłyby się zbyt płytkie można je uklepać łyżeczką;). 
Blachę ponownie wsunąć do piekarnika i piec około 1-2 minut, do rozpuszczenia miśków. 
Najlepiej cały czas obserwować piekarnik- w zależności od tego jakiej firmy żelki użyjemy, mogą one mieć różny czas rozpuszczania. 
Wyjąć z piekarnika natychmiast po rozpuszczeniu się wszystkich misiów, przełożyć na kratkę do studzenia. 
Po całkowitym ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz