Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 lutego 2015

SER INDYJSKI


  • mleko
  • sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)
Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. 
Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka. 
Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. 
Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny. 
Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny.
Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). 
Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.
Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. 
Będzie gotowy po ok. 4 godzinach. 
Im dłużej będzie leżał pod obciążeniem tym będzie twardszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz