Łączna liczba wyświetleń
niedziela, 22 lutego 2015
SER INDYJSKI
Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało.
Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka.
Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona.
Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny.
Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny.
Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek).
Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.
Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem.
Będzie gotowy po ok. 4 godzinach.
Im dłużej będzie leżał pod obciążeniem tym będzie twardszy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz