Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 lutego 2015

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ

  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 1 średnia cukinia
  • 3-6 łyżek oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • sól i pieprz
  • dodatkowo:
  • 4-6 łyżek zmiksowanych na pastę suszonych pomidorów
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2-4 łyżki oliwy
Cukinię obrać i pokroić w kostkę. 
Włożyć do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem i polać 2-3 łyżkami oliwy. 
Całość dobrze wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 
Piec 20-30 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nie przypieczona.
Po upieczeniu przełożyć na sitko i pozostawić do wystygnięcia. 
Odsączony sos zachować!
Fasolę dokładnie odcedzić i przełożyć do blendera. 
Dodać odsączoną, upieczoną cukinię i zmiksować na gładki krem.
Dodać przyprawy: pastę Tahini, czosnek i sok oraz skórkę z limonki. 
 Ponownie dokładnie zmiksować. 
Jeśli pasta jest baaardzo gęsta w czasie miksowania można dodać sos z pieczenia cukinii i/lub trochę oliwy. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością Tahini, czosnku czy soku z limonki.
Podawać z pastą z suszonych pomidorów oraz pokruszonym serem feta, także wymieszanym z odrobiną zmiksowanych suszonych pomidorów i oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz