- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 1 średnia cukinia
- 3-6 łyżek oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki
- sól i pieprz
- dodatkowo:
- 4-6 łyżek zmiksowanych na pastę suszonych pomidorów
- 4 łyżki pokruszonego sera feta
- 2-4 łyżki oliwy
Włożyć do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego, oprószyć solą oraz pieprzem i polać 2-3 łyżkami oliwy.
Całość dobrze wymieszać i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piec 20-30 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nie przypieczona.
Po upieczeniu przełożyć na sitko i pozostawić do wystygnięcia.
Odsączony sos zachować!
Fasolę dokładnie odcedzić i przełożyć do blendera.
Dodać odsączoną, upieczoną cukinię i zmiksować na gładki krem.
Dodać przyprawy: pastę Tahini, czosnek i sok oraz skórkę z limonki.
Ponownie dokładnie zmiksować.
Jeśli pasta jest baaardzo gęsta w czasie miksowania można dodać sos z pieczenia cukinii i/lub trochę oliwy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością Tahini, czosnku czy soku z limonki.
Podawać z pastą z suszonych pomidorów oraz pokruszonym serem feta, także wymieszanym z odrobiną zmiksowanych suszonych pomidorów i oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz