- 250 g sera ricotta
- ulubione zioła świeże lub suszone
- suszone pomidory
- oliwki czarne lub zielone
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny lub pomarańczy
Uwaga: Ser, którego ja używałam, po wyjęciu z pojemniczka nie rozpadał się i „trzymał swój kształt”.
Można go było od razu przyprawiać i wstawiać do piekarnika.
Ser posmarować/spryskać oliwą z oliwek i oprószyć solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wstawić ser i piec 35-40 minut, aż brzegi sera będą lekką zarumienione.
Suszone pomidory i oliwki pokroić i wymieszać z tartą skórką cytrusową, posiekanymi świeżymi ziołami, sokiem z cytryny lub pomarańczy (ilość według gustu) i odrobiną oliwy.
Upieczony ser podawać na gorąco (lub na zimno) z dodatkiem mieszanki pomidorowo-oliwkowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz