Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 26 lutego 2015

PIECZONA RICOTTA


  • 250 g sera ricotta
  • ulubione zioła świeże lub suszone
  • suszone pomidory
  • oliwki czarne lub zielone
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub pomarańczy
Jeżeli ser ricotta jest bardzo miękki i wilgotny wyłożyć go na sitko i ostawić do odcieknięcia na minimum 6 godzin lub na całą noc.
Uwaga: Ser, którego ja używałam, po wyjęciu z pojemniczka nie rozpadał się i „trzymał swój kształt”. 
Można go było od razu przyprawiać i wstawiać do piekarnika.
Ser posmarować/spryskać oliwą z oliwek i oprószyć solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Wstawić ser i piec 35-40 minut, aż brzegi sera będą lekką zarumienione.
Suszone pomidory i oliwki pokroić i wymieszać z tartą skórką cytrusową, posiekanymi świeżymi ziołami, sokiem z cytryny lub pomarańczy (ilość według gustu) i odrobiną oliwy.
Upieczony ser podawać na gorąco (lub na zimno) z dodatkiem mieszanki pomidorowo-oliwkowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz