Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 lutego 2015

KLUSECZKI Z ZIEMNIAKÓW I TWAROGU


  • 1 mały ziemniak
  • 50 g sera (biały, półtłusty)
  • 1 płaska łyżka mąki razowej
  • 1 łyżeczka lnu mielonego
  • 1 jajko
  • 20 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Ziemniaka gotujemy (najlepiej w łupinie) w osolonej wodze. 
Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. 
Następnie w misce umieszczamy pokrojonego na kawałki ziemniaka, ser, jajko i jogurt. 
Ja rozgniatam wszystko na masę tłuczkiem do ziemniaków, można też użyć robota kuchennego lub blendera. 
Dodaję len, mąkę, sól, mieszam wszystko i odstawiam na kilka minut. 
Następnie rozgrzewamy olej na patelni, łyżeczką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz