Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody.
W misce rozdrabniamy widelcem ser biały.
Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym.
Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut.
Na talerzyk wysypujemy otręby.
W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący).
Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody.
W misce rozdrabniamy widelcem ser biały.
Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym.
Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut.
Na talerzyk wysypujemy otręby.
W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz