Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 22 lutego 2015

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ


  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego chudego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 
Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. 
Posiekaną w drobną kostkę cebulę dusimy na patelni - z odrobiną tłuszczu lub wody. 
W misce rozdrabniamy widelcem ser biały. 
Mieszamy z przestudzoną kaszą, cebulką, siemieniem lnianym. 
Wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na 10 minut. 
Na talerzyk wysypujemy otręby. 
W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. 
Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. 
W połowie czasu kotlety można delikatnie obrócić (spód robi się szybciej chrupiący).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz