- 1,5 kg ziemniaków
- ok. 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 450 g ugotowanego mięsa drobiowego
- 450 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wystudzić.
W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz:
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli.
Wystudzić.
Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę.
Doprawić pieprzem i solą.
Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, sól i mąki.
Zagnieść ciasto.
Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta.
Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu.
Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek.
Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz