Łączna liczba wyświetleń

piątek, 20 lutego 2015

KOPYTKA NADZIEWANE MIĘSEM

  • 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g ugotowanego mięsa drobiowego
  • 450 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Wystudzić.
W czasie, gdy ziemniaki stygną przygotować farsz:
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć do miękkości.
Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Razem dusić chwilę, aż cebula ładnie się zeszkli.
Wystudzić.
Ugotowane mięso (można użyć mięsa rosołowego, albo od kości schabowych, na których gotowane były wcześniej zupy) wraz z pieczarkami i cebulą przekręcić przez maszynkę.
Doprawić pieprzem i solą.

Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę lub przekręcić przez maszynkę.
Dodać jajka, sól i mąki.
Zagnieść ciasto.
Na stolnicę obficie oprószoną mąką wyłożyć część ciasta.
 Rozwałkować na grubość ok. 4-5 mm i podzielić na niewielkie kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładać łyżeczkę farszu.
Ciasto złożyć na pół i podobnie jak w pierogach skleić brzegi.
 Gotowe byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek.
 Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz