- ziemniaki - 1 kilogram
- Sos pieczarkowy - 1 opakowanie
- jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk
- marchew - 1 sztuka
- surowe jajko - 1 sztuka
- starty żółty ser - 100 gramów
- wegeta
- mąka - 2 łyżki
- bułka tarta - 3 łyżki
- posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
- pieprz - 1 szczypta
- masło - 3 łyżki
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
.Zetrzyj jajka na tarce.
Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym.
Wymieszaj wszystko razem.
Dopraw przyprawą wegeta oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.
Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałoż marchewkę.
Rolada ziemniaczana
Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach C.
Sos pieczarkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz