Łączna liczba wyświetleń

piątek, 20 lutego 2015

ROLADA ZIEMNIACZANA



  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Sos pieczarkowy  - 1 opakowanie
  • jajka ugotowane na twardo - 5 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • surowe jajko - 1 sztuka
  • starty żółty ser - 100 gramów
  • wegeta
  • mąka - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 3 łyżki

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
.Zetrzyj jajka na tarce. 
Dodaj do ziemniaków razem z mąką, natką pietruszki, serem żółtym. 
Wymieszaj wszystko razem.
Dopraw przyprawą wegeta oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.
Obierz marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach, podsmaż na maśle.
Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp z wierzchu bułką tartą, nałoż marchewkę. 
Rolada ziemniaczana
Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. 
Z góry posmaruj surowym jajkiem, posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut w 180 stopniach C.
Sos pieczarkowy  przygotuj według przepisu na opakowaniu. 
Roladę ziemniaczana podawaj z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz