Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 lutego 2015

PTYSIOWE PALUSZKI

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. wody
  • 1/4 margaryny
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
Wodę, margarynę i sól zagotować. 
Wsypać mąkę i energicznie zamieszać. 
 Gotować ok. 5 minut. 
Chodzi o to by mąka dobrze się zaparzyła.
Ciasto wystudzić i wbić do niego jajka. Zmiksować. 
Włożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką i wyciskać paluszki w dowolnych kształtach,
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w temp. 200 C ok 10 minut.
Paluszki właściwie są gotowe. 
Jeżeli chcecie mieć paluszki smakowe, należy po wyjęciu z piekarnika lekko je przestudzić, posmarować rozmąconym białkiem i obsypać ulubionymi przyprawami. 
Wstawić jeszcze na chwilkę do nagrzanego piekarnika (ok. 30 sekund).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz