- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól ziołowa
- pieprz czarny
- 130 g rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 70 g sera Cheddar
- 80 g orzeszków ziemnych
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.
Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników.
Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".
Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów
Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.
Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy
Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz