Łączna liczba wyświetleń

środa, 25 lutego 2015

NADZIEWANE KULKI RYŻOWE


  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
Pesto:
  • 130 g rukoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera Cheddar
  • 80 g orzeszków ziemnych
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
Dodatki:
  • listki świeżej bazylii
 Umytą i osuszoną rukolę wkładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i miksujemy do częściowego rozdrobnienia
Orzeszki ziemne obieramy z łupin i łusek, prażymy na patelni i studzimy.
Ostudzone orzeszki rozbijamy w moździerzu
Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Starty ser oraz rozbite w moździerzu orzeszki ziemne dodajemy do rozdrobnionej z czosnkiem rukoli, dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek i miksujemy* do odpowiedniego rozdrobnienia i połączenia się składników. 
Całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
* miksujemy dosłownie kilka sekund, aby nie dopuścić do powstania jednolitej "papki".
Gotowe pesto odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów
Następnie przygotowujemy łódeczki ryżowe.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy.
Do ostudzonego ryżu dodajemy 1 jako, 1 łyżkę mąki i przyprawy: 2 łyżeczki bazylii oraz czarny pieprz. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i dokładnie mieszamy
Z tak powstałej masy ryżowej formujemy łódeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Upieczone łódeczki ryżowe napełniamy zielonym pesto z rukoli oraz ozdabiamy listkami bazylii nabitymi na wykałaczki, tworząc zielone żagle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz