Łączna liczba wyświetleń

środa, 18 lutego 2015

SPIRALKI WANILIOWO KAKAOWE


  • 175 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier umieścić w misie miksera. 
Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy. 
Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. 
Dodać mąkę pszenną i zmiksować. 
Ciasto podzielić na dwie części. 
Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.

Oba kolory ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, wyjać z lodówki i rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można lekko podsypywać mąką). 
Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. 
Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz