- 175 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera.
Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Dodać mąkę pszenną i zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.
Ucierać, przez kilka minut, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Dodać mąkę pszenną i zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać nutellę i kakao, dokładnie wyrobić, do połączenia.
Oba kolory ciasta uformować w kulę, lekko spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, wyjać z lodówki i rozwałkować na
prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy,
można lekko podsypywać mąką).
Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę.
Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę.
Otulić folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie
na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na
boki).
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2 - 3 minuty nie
ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz