- 135 g zimnego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 95 g cukru pudru
- 165 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Formę tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3. Na dno formy wyłożyć równomiernie 2/3 ciasta (lub mniej), wylepiając nim spód (można wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia).
Z pozostałej 1/3 ciasta zrobić wałeczek i ozdobić nim brzegi ciasta, uformować również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski, jak pisankę.
Z pozostałego ciasta powycinać przy pomocy foremek do ciastek małe kwiatuszki i przykleić je na łączeniach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Masa jogurtowo - czekoladowa:
- 125 g jogurtu greckiego
- 160 g białej czekolady
Odlać zgromadzoną wodę.
Czekoladę roztopić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodać roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Chwilę odczekać, by masa lekko zgęstniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz