Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 15 marca 2015

DŁUGIE CIASTA


  • 180 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
  • 1/ 8 łyżeczki soli
  • Po 60 g gorzkiej i białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. 
Mąki i sól przesiewamy. 
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. 
Dodajemy esencję waniliową. 
Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. 
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. 
Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. 
Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. 
Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. 
Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. 
Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . 
Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz