- 180 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
- 1/ 8 łyżeczki soli
- Po 60 g gorzkiej i białej czekolady
Mąki i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem.
Dodajemy esencję waniliową.
Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki.
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem.
Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek.
Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut.
Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia.
Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek.
Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy .
Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz