Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 12 marca 2015

CZEKOLADOWY MAZUREK



  • 2 szkl mąki pszennej
  •  3/4 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki Kakao 
  • dużą szczyptę proszku do pieczenia
  • 150g masła
  •  2 żółtka
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady z nadzieniem



Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. 
Do suchych składników dodajemy masło, żółtka i śmietanę i zagniatamy.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. 
Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy w kształt jajka.
Z pozostałego ciasta robimy niewielkie kulki i układamy je wzdłuż brzegu naszego jajka kulki lekko spłaszczamy po bokach a spód nakłuwamy kilka razy widelcem. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15-20 minut. 
Wyjmujemy upieczone ciasto ale piekarnika jeszcze nie wyłączamy zmniejszamy temperaturę do 150st.C.
Na upieczony spód układamy w dowolny sposób kostki mlecznej czekolady z nadzieniem i wstawiamy całość na około 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika żeby czekolada się lekko roztopiła. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy żeby ostygło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz