- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3 łyżki Kakao
- dużą szczyptę proszku do pieczenia
- 150g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 3 tabliczki mlecznej czekolady z nadzieniem
Do suchych składników dodajemy masło, żółtka i śmietanę i zagniatamy.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy w kształt jajka.
Z pozostałego ciasta robimy niewielkie kulki i układamy je wzdłuż brzegu naszego jajka kulki lekko spłaszczamy po bokach a spód nakłuwamy kilka razy widelcem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15-20 minut.
Wyjmujemy upieczone ciasto ale piekarnika jeszcze nie wyłączamy zmniejszamy temperaturę do 150st.C.
Na upieczony spód układamy w dowolny sposób kostki mlecznej czekolady z nadzieniem i wstawiamy całość na około 2-3 minuty do nagrzanego piekarnika żeby czekolada się lekko roztopiła. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy żeby ostygło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz