Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 marca 2015

GAŁUSZKI



  • 5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki 12-proc. śmietany
  • 1 jajko
  • 12 dag szynki
  • 3 łyżki mąki
  • sól
Przygotuj ciasto: ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zgnieć. 
Tartą bułkę zrumień na maśle, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, roztrzepane jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. 
Wszystko starannie połącz z masą ziemniaczaną. 
Z powstałego ciasta zrób wałeczek i pokrój go na równe kawałki. 
Z każdego kawałka zrób kulki, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. 
Możesz podać z sosem śmietanowym lub mlecznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz