Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 24 marca 2015

KNISZKI


Na ciasto:
  • 2 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 3 jajka
  • jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej oraz 1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 starta cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego pieprzu
Na farsz:
  • 50 dag posiekanej kurzej wątróbki
  • 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego pieprzu
Zrób farsz, starannie mieszając składniki. 
Rozgrzej piekarnik do 160°C. 
Zrób ciasto: w misce wymieszaj ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. 
Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. 
Podziel je na części, utocz kuleczki. 
Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż po pół łyżeczki farszu. 
Gotowe kniszki posmaruj ostatnim jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. 
Piecz 20 minut na złoty kolor. 
Kniszki mogą być także wegetariańskie np z twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz