Na ciasto:
- 2 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 3 jajka
- jajka
- 1 szklanka mąki pszennej oraz 1 łyżka ziemniaczanej
- 1 starta cebula
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 50 dag posiekanej kurzej wątróbki
- 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Zrób ciasto: w misce wymieszaj ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz.
Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Podziel je na części, utocz kuleczki.
Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż po pół łyżeczki farszu.
Gotowe kniszki posmaruj ostatnim jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia.
Piecz 20 minut na złoty kolor.
Kniszki mogą być także wegetariańskie np z twarogiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz