Łączna liczba wyświetleń

środa, 18 marca 2015

NOWA WERSJA SAŁATKI JARZYNOWEJ

  •  8-9 jajek ugotowanych na twardo
  •  4 średnie ziemniaki
  •  3 większe marchewki
  •  1 średnia pietruszka
  •  średni seler
  •  mała puszka groszku drobnego
  •  5-6 ogórków kiszonych
  •  posiekana natka pietruszki
  •  kawałek pora drobno pokrojonego
  •  słoik  310 gramowy majonezu
  •  1 płaska łyżka żelatyny
  •  niecała 1/2 szklanki wody
  •  sól i pieprz 
  •  2 kopiaste łyżeczki musztardy
Podałam składniki,których ja używam do sałatki,ale oczywiście każdy z nas ma swój przepis
Wszystko kroimy standardowo w kosteczkę.
Dodajemy musztardę,pietruszkę zieloną ,mieszamy i doprawiamy trochę solą i pieprzem.
W niecałej szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i studzimy.
Majonez przekładamy do innego naczynia dodajemy przestudzoną żelatynę i łączymy w całość.
Sałatkę mieszamy z wymieszanym majonezem i ewentualnie doprawiamy wg własnego smaku.
Ja włożyłam sałatkę do tortownicy bo wiem że jest bardzo szczelna,jeżeli nie jesteśmy tego pewni to proszę włożyć sałatkę do miski lub korytka.
Łyżką lekko ubić , wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć sałatkę i zanurzyć na krótko (tak żeby naczynie z sałatką się troszkę zagrzało) w misce z gorącą wodą.
Przyłożyć talerz do naczynia z sałatką i odwrócić,a sałatka bez problemu wyjdzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz