Składniki do ciasta:
- 500 g mąki
- 90 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
- 2 łyżeczki soli
- 350 g gotowanego szpinaku
- 350 g sera ricotta
- 1 jajko
- 100 g startego sera Parmigiano
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Przykryć folią podczas przygotowywania farszu .
Ugotować szpinak i wycisnąć z niego wodę i pokroić ostrym nożem, wymieszać z serem ricotta, dodać jajko, starty ser, sól i pieprz – wszystkie składniki wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować na dwa okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm
Jeden placek położyć na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.
Umieścić część nadzienia środku koła, a z pozostałego utworzyć okrąg wokół, jak widać na zdjęciach Brzegi ciasta zwilżyć wodą.
Przykryć drugim plackiem.
Zwilżone brzegi łączyć za pomocą widelca.
Umieść małą miskę lub kubek w środku nad nadzieniem.
Za pomocą ostrego noża przecinać ciasto (od kubka) na ok. 3 cm plasterki. Przekręcić je o 90°.
Wstawić do nagrzanego pieca.
Piec przez 30 w temperaturze 180° C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz