Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 10 marca 2015

SZPINAKOWE SŁONECZKO



 Składniki do ciasta:
  • 500 g mąki
  • 90 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 200 ml ciepłego białego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki soli
Składniki do farszu
  • 350 g gotowanego szpinaku
  • 350 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 100 g startego sera Parmigiano 
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
Wymieszać wszystkie składniki ciasta na jednolitą masę. 
Przykryć folią podczas przygotowywania farszu .
Ugotować szpinak i wycisnąć z niego wodę i pokroić ostrym nożem, wymieszać z serem ricotta, dodać jajko, starty ser, sól i pieprz – wszystkie składniki wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C
Ciasto podzielić na dwie części.
Rozwałkować na dwa okrągłe placki o średnicy ok. 30 cm
Jeden placek położyć na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.
Umieścić część nadzienia środku koła, a z pozostałego utworzyć okrąg wokół, jak widać na zdjęciach Brzegi ciasta zwilżyć wodą.
Przykryć drugim plackiem.
Zwilżone brzegi łączyć za pomocą widelca.
Umieść małą miskę lub kubek w środku nad nadzieniem.
Za pomocą ostrego noża przecinać ciasto (od kubka) na ok. 3 cm plasterki. Przekręcić je o 90°.
Wstawić do nagrzanego pieca. 

Piec przez 30 w temperaturze 180° C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz