- 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu
- 500 g serka mascarpone
- herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
- 2 mleczne czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- cukier - około 0,5 szklanki
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone.
Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać.
WarstwySzybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone.
Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy.
Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz.
Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę.
Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz.
Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę.
Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Przygotować polewę.
Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka.
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz