Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 10 marca 2015

JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

  • 5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu
  • 500 g serka mascarpone
  • herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
  • 2 mleczne czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • cukier - około 0,5 szklanki
Masa
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach 
Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. 
Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. 
Warstwy
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. 
Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz.
Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. 
Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.
Przygotować polewę.
Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. 
Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz