Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 19 kwietnia 2015

CIASTO CZEKOKOKO


ciasto 
  • dwie szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kako
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki stopionego masła lub oleju
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
biała masa kokosowa
  • 3 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • nieco więcej niż pół szklanki cukru
  • kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • dwie łyżki wody
Piekarnik ustawić na 170 st.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej.
Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką.
Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta. 3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 minut.
W tym czasie należy przygotować kokosową masę.
Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem  a na niego pozostałe, ciemne ciasto.
Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut.
Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.

Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz