ciasto
- dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kako
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej.
Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką.
Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta. 3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 minut.
W tym czasie należy przygotować kokosową masę.
Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem a na niego pozostałe, ciemne ciasto.
Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut.
Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz