- 500 g serka mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady
- ok. 80 g cukru
- 5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
- 3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki likieru amaretto lub rumu
Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały.
Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone.
Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki.
Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.
Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz