Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 21 kwietnia 2015

DESEREK NA HERBANIKACH

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ok. 80 g cukru
  • 5 paczek herbatników (ok. 50 herbatników)
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki likieru amaretto lub rumu
Serek mascarpone, cukier dokładnie ubić na puszystą masę.
Dodać alkohol i dokładnie wymieszać.

Spód i boki podłużnej foremki do keksów wyłożyć herbatnikami, docinając je tak, by jak najściślej przylegały.
Wyłożyć połowę masy mascarpone i przykryć ją kolejnymi herbatnikami.

Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić i dodać do reszty masy mascarpone.
Ubić do całkowitego połączenia składników i wyłożyć na herbatniki.
Przykryć dokładnie resztą herbatników i wstawić do lodówki na około 4 godziny lub lepiej na całą noc.
Po tym czasie deser jest gotowy, wystarczy odwrócić foremkę i wyłożyć go na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz