Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 30 kwietnia 2015

DOMOWY CHLEB

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 4 - 6 łyżek nasion/pestek słonecznika, dyni
  • 5 dkg drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody
W mniejszej misce robię zaczyn drożdżowy:
cukier + 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki ciepłej wody + drożdże i pozostawiam na 15 min do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, otręby, dodajemy sól, ciepłą, ale nie gorącą wodę, zaczyn drożdżowy, mieszamy, na końcu dodajemy lekko sprażone na patelni nasiona/pestki, jeszcze ciasto mieszamy, przekładamy do podłużnych foremek i na 20 min odstawiamy do wyrośnięcia.

Ta ilość ciasta idealnie mieści się w dwóch dużych foremkach.
Wstawić do piekarnika 220'C na 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200'C i piec 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz