Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 30 kwietnia 2015

BUŁKI BEZ DROŻDŻY


  • 200 g mąki
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj razem z sodą i solą.
Dodaj olej, jogurt i ponownie dokładnie wymieszaj.
Dłońmi formuj kuleczki z ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.
Przed pieczeniem posmaruj je oliwą lub mlekiem (jeśli pędzelek będzie się przyklejał, posmaruj wierzch palcami).
Piecz ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C, aż do zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz