KOPUŁA Z KALAFIORA
- 1 nieduży kalafior (ok. 1 kg),
- 0,5 szkl. jogurtu greckiego,
- sok z połowy limonki,
- 0,5 łyżeczki chili,
- 0,5 łyżki kminku,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju
z umytego kalafiora usunąć liście i
całą łodygę, osuszyć. płaską blaszkę do pieczenia posmarować na dnie
olejem. z jogurtem wymieszać czosnek, sok limonki i przyprawy. pastę
nałożyć na kalafior, dokładnie go pokrywając. przełożyć na blachę i piec
w 200 st. C około 50 minut, aż będzie mocno przyrumieniony.
przed
krojeniem odstawić na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz