Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 21 kwietnia 2015

PROSTY CHLEBEK

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 400 ml ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok
Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz