Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 21 kwietnia 2015

PASZTET Z BATATÓW



  • 350 g batatów
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 jajka
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilka gałązek oregano
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 2 cebule, pokrojone w pół plasterki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki koncentratu
  • ½ łyżeczki curry
  • Oliwa
Soczewice wypłukać pod bieżącą wodą, i ugotowac z tymiankiem, oregano, liściem laurowym i zielem angielskim aż będzie miękka,
Ugotowaną soje odcedzić i przepłukać, jeszcze ciepłą zmielić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. 

Bataty ułożyć na blasze, lekko posmarować oliwą i oprószyć solą, piec przez około 35 minut.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć aż będzie miękka starając się jej nie rumienić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Cebulę zmielić z batatami i wymieszać z soją. 

Do masy dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i doprawić solą. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. 
Przełożyć masę do formy keksowej, formę wstawić do większej formy i wypełnić ją gorącą wodą, mniej więcej do 1/3 -1/2  wysokości foremki z masą. 
Piec przez około 70 minut, pasztet powinien być sztywny i zwarty z wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz