- 350 g batatów
- 250 g czerwonej soczewicy
- 2 jajka
- Kilka gałązek tymianku
- Kilka gałązek oregano
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 2 cebule, pokrojone w pół plasterki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki koncentratu
- ½ łyżeczki curry
- Oliwa
Ugotowaną soje odcedzić i przepłukać, jeszcze ciepłą zmielić.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Bataty ułożyć na blasze, lekko posmarować oliwą i oprószyć solą, piec przez około 35 minut.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć aż będzie miękka starając się jej nie rumienić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Cebulę zmielić z batatami i wymieszać z soją.
Do masy dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i doprawić solą. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do formy keksowej, formę wstawić do większej formy i wypełnić ją gorącą wodą, mniej więcej do 1/3 -1/2 wysokości foremki z masą.
Piec przez około 70 minut, pasztet powinien być sztywny i zwarty z wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz