- łyżka oleju kokosowego
- pół pora pokrojonego w plasterki
- posiekana w kostkę nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 spore marchewki
- płaska łyżeczka kurkumy
- odrobina pieprzu cayenne
- płaska łyżeczka soli morskiej
- dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy
- sok z połówki cytryny
W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy.
Podsmażany na nim
cebulę oraz por.
Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek,oraz
kurkumę.
Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy
marche.
Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy sól i soczewicę.
Wszystko razem gotujemy, aż warzywa
zmiękną.
Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem.
Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz