Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

ZUPA KREM 'POMARAŃCZOWY'

  • łyżka oleju kokosowego
  • pół pora pokrojonego w plasterki
  • posiekana w kostkę nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 spore marchewki
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • odrobina pieprzu cayenne
  • płaska łyżeczka soli morskiej
  • dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy
  • sok z połówki cytryny


W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. 
Podsmażany na nim cebulę oraz por. 
Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek,oraz kurkumę. 
Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marche.
Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. 
Następnie dodajemy sól i soczewicę. 
Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem. 
Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz