- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 600 g twarogu
- 2 jajka 2
- 30 g posiekanego koperku
- mała cebula dymka, posiekana
- ¾ łyżeczki pieprzu, najlepiej świeżo mielonego
- ½ łyżeczki płatków chili – opcjonalnie
- 100 ml oleju roślinnego
500 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i wlewamy
przegotowaną wodę – około 300 ml, w zależności od konsystencji.
Ugniatamy kilka minut, na końcu
forujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15minut.
Ser ucieramy lub przeciskamy przez praskę.
Dodajemy ½ łyżeczkę soli,
pieprz, chili oraz jajka, po czym dokładnie mieszamy.
Zioła drobno
siekamy i dodajemy do sera.
Z zagniecionego ciasta formujemy 6 – 8 kulek.
Blat roboczy podsypujemy
mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na bardzo cienki okrąg.
Na środku
układamy kilka łyżek farszu i lekko rozprowadzamy je po cieście,
pozostawiając wolne krawędzie. ‘Wyciągając’ ciasto ku sobie, brzegi
składamy tak, aby uzyskać kwadratową kopertę. Następnie składamy rogi do
środka,
W ten sposób placki nie są zbyt grube i
równomiernie będą przyrumienione.
Placki możecie piec w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, najlepiej posmarowane lekko olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz