Łączna liczba wyświetleń

środa, 29 kwietnia 2015

PLATSINDY

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 600 g twarogu 
  • 2 jajka 2
  • 30 g posiekanego koperku 
  • mała cebula dymka, posiekana
  • ¾ łyżeczki pieprzu, najlepiej świeżo mielonego 
  • ½ łyżeczki płatków chili – opcjonalnie 
  • 100 ml oleju roślinnego 

500 g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i wlewamy przegotowaną wodę – około 300 ml, w zależności od konsystencji. 
Ugniatamy kilka minut, na końcu forujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15minut. 
Ser ucieramy lub przeciskamy przez praskę. 
Dodajemy ½ łyżeczkę soli, pieprz, chili oraz jajka, po czym dokładnie mieszamy. 
Zioła drobno siekamy i dodajemy do sera.

Z zagniecionego ciasta formujemy 6 – 8 kulek.
Blat roboczy podsypujemy mąką i każdą kulkę rozwałkowujemy na bardzo cienki okrąg. 
Na środku układamy kilka łyżek farszu i lekko rozprowadzamy je po cieście, pozostawiając wolne krawędzie. ‘Wyciągając’ ciasto ku sobie, brzegi składamy tak, aby uzyskać kwadratową kopertę. Następnie składamy rogi do środka,  
W ten sposób placki nie są zbyt grube i równomiernie będą przyrumienione.

Placki możecie piec w piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej posmarowane lekko olejem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz