- cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
- 150-200 ml jogurtu greckiego
- 50 g szynki w plasterkach
- czubata łyżeczka musztardy
- garstka żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- kilka płatów makaronu lasagne
- ciasto francuskie
- żółtko
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 pory
- podwójna pierś z kurczaka
- cytryna-skórka i 3 łyżki soku
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.
Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką.
Potem robimy miejsce na por.
Smażymy.
Ścieramy też skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej.
Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej.
Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny.
Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera.
Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści.
Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.
Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły
Na nie wlewamy połowę zawartości patelni.
Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos.
Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz