Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 kwietnia 2015

POROWA ZAPIEKANKA Z KURĄ

  • cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/3 kostki rosołowej (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)
  • 150-200 ml jogurtu greckiego
  • 50 g szynki w plasterkach
  • czubata łyżeczka musztardy
  • garstka żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • kilka płatów makaronu lasagne
  • ciasto francuskie
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 pory
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cytryna-skórka i 3 łyżki soku

Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i szynki w kostkę, a cebuli i porów w miarę cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC.
Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek na dużej patelni, gdy się usmaży odgarniamy go na boki, a na środku smażyły cebulę z ząbkiem czosnku i szynką.
Potem robimy miejsce na por.
Smażymy.
Ścieramy też skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy na patelni i obsmażamy dalej.
Dodajemy 1/2 szklanki bulionu stworzonego z 1/3 kostki rosołowej.
Następnie dodajemy śmietankę, musztardę, tymianek i 3 łyżki soku z cytryny.
Rozpuszczamy w sosie trochę żółtego sera.
Bierzemy filiżankę do której wsypujemy czubatą łyżkę mąki i dolewamy kilka łyżek płynu z sosu – mieszamy aż mąka się rozpuści.
Otrzymaną masę rozpuszczamy z powrotem w sosie, powinien się zagęścić.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek.
Na dno kładziemy surowe płaty makaronu lasagne, tak aby na siebie nie zachodziły
Na nie wlewamy połowę zawartości patelni.
Przykrywamy kolejną warstwą makaronu lasagne i wylewamy pozostały sos.
Przykrywamy całość ciastem francuskim, które smarujemy żółtkiem.
Pieczemy 25-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz