Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 14 kwietnia 2015

PUCHATY JABŁECZNIK

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g margaryny lub masła, roztopionego
  • 1,2 kg jabłek
  • garść orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania
 Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały). 
Orzechy z grubsza pokroić.

Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera (końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera). 
Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. 
Dodać przesiani mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. 
Na koniec dodać margarynę i zmiksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).

Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie). 
Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz