- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 g margaryny lub masła, roztopionego
- 1,2 kg jabłek
- garść orzechów włoskich lub pekanów
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder, do posypania
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto
wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały).
Orzechy z grubsza pokroić.
Orzechy z grubsza pokroić.
Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera
(końcówki do ubijania białek, najwyższe obroty miksera).
Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodać przesiani mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia.
Na koniec dodać margarynę i zmiksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany.
Dodać przesiani mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia.
Na koniec dodać margarynę i zmiksować (ta sama końcówka co wcześniej, najwyższe obroty miksera).
Blachę o wymiarach 22 x 34 cm (lub niedużo mniejszą) wyłożyć papierem
do pieczenia.
Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie).
Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Surowe ciasto wylać na blachę (będzie dość niskie, ale wyrośnie).
Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz