- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 1 szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg jabłek
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżek cynamonu
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy.
Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości jabłek przekładamy do tortownicy.
Wierzch posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g masła i
reszta jabłek wraz z 2 łyżkami cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy
pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego masła.
I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz