Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 14 kwietnia 2015

SZARLOTKA EKSPRESOWA

  • 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżek cynamonu
Suche składniki (mąkę, cukier i kaszę mannę) dokładnie mieszamy ze sobą.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/3 sypkiej masy. 
Na wierzch kładziemy plasterki ok 40 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i 1/2 całości jabłek przekładamy do tortownicy.
Wierzch posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch kolejna warstwa sypkiej masy (1/3) następnie 30 g masła i reszta jabłek wraz z 2 łyżkami cynamonu. Jako ostatnią warstwę wsypujemy pozostałą 1/3 część sypkiej masy wraz z 30 g plasterkami zimnego masła. 
I pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz