Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PESTO

  • 60 dag ugotowanych w mundurkach
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pesto
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
  • sól, pieprz
  • 1 główka salaty
  • garść rukoli
  • 2 łyżki orzechow
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki
Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
dodajemy rukole, salate do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków.
Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
Orzeszki rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz