- 60 dag ugotowanych w mundurkach
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka salaty
- garść rukoli
- 2 łyżki orzechow
Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
dodajemy rukole, salate do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków.
Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku.
Orzeszki rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz