Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 9 kwietnia 2015

SZYNKA Z PIWEM I MIODEM

  • dwukilogramowy kawałek szynki
  • 1/2 główki czosnku
  • sól peklująca
  • 1/2 szklanki (125 ml) miodu
  • 1/2 litra piwa
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • sól
  • pieprz
Tydzień przed podaniem ponacinaj ostrym nożem w kratkę skórę na szynce i mocno zroluj sznurkiem. 
Mięso ułóż w naczyniu, dolej piwo i tyle wody, by płyn przykrył mięso i powoli podgrzewaj, aż zniknie piana. 
Dodaj miód, zioła i posiekany drobno czosnek. 
Gotuj pod przykryciem w temperaturze przez ok. 1,5 godziny i odstaw do wystudzenia. 
Po ostudzeniu powstałą marynatę dokładnie przecedź przez gęste sito. 
Do płynu włóż umyte surowe jajko w skorupce. 
Ciągle mieszając, dosypuj soli peklującej, aż jajko wypłynie na powierzchnię. 
W ten sposób uzyskasz właściwe stężenie soli. 
Jajko wyjmij, a do roztworu przełóż szynkę. 
Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz