- dwukilogramowy kawałek szynki
- 1/2 główki czosnku
- sól peklująca
- 1/2 szklanki (125 ml) miodu
- 1/2 litra piwa
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól
- pieprz
Mięso ułóż w naczyniu, dolej piwo i tyle wody, by płyn przykrył mięso i powoli podgrzewaj, aż zniknie piana.
Dodaj miód, zioła i posiekany drobno czosnek.
Gotuj pod przykryciem w temperaturze przez ok. 1,5 godziny i odstaw do wystudzenia.
Po ostudzeniu powstałą marynatę dokładnie przecedź przez gęste sito.
Do płynu włóż umyte surowe jajko w skorupce.
Ciągle mieszając, dosypuj soli peklującej, aż jajko wypłynie na powierzchnię.
W ten sposób uzyskasz właściwe stężenie soli.
Jajko wyjmij, a do roztworu przełóż szynkę.
Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz