Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 31 maja 2015

ALE BABKA

Kakaowe ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego



Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać łyżką.
Dodać śmietanę, olej i jajka, krótko zmiksować.
Wyłożyć na dno większej formy do pieczenia babki.

Jasny flan:
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wlać skondensowane mleko słodzone i zwykłe mleko, wbić jajka, krótko zmiksować.
Masę wylać na kakaowe ciasto.
Może wydawać się, że wszystko razem się miesza ale nie należy się tym przejmować.
Formę wstawić do większej formy (może być zwykła, prostokątna), wlać do niej ok. 1 litra gorącej wody.
Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec do suchego patyczka włożonego do kakaowego ciasta ok. 45 minut.
Ostudzić, chłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz