- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g orzechów laskowych, zmielonych
- 2,5 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
- 250 g masła, temp. pokojowa
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki nutelli, czubate
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych
- 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
- kilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher
- 50 g gorzkiej czekolady
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy.
Jajka miksujemy, dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min.
Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia )
Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka.
Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Zostawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę.
Miksujemy do połączenia składników.
Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze.
Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy.
Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki).
Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy.
Powtarzamy czynność z masą i wafelkami.
Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.
Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta.
Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry.
Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady.
Wkładamy do lodówki na min. 1 godz
Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem.
Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz