- ciastka czekoladowe- 300 g
- masło- 120 g
- kasza manna- 1/2 szklanki
- mleko- 1/2 litra
- cukier- 2/3 szklanki
- masło- 50 g
- ekstrakt z wanilii- łyżeczka
Spód czekoladowy:
Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.
Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki.
Masa grysikowa:
Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i dokładnie wymieszać.
Krem cytrynowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).
Składanie:
Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).
Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.
Wstawić na min. 30 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz