Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 maja 2015

GRYSIKOWA KOSTKA Z MUSEM CYTRYNOWYM

Spód czekoladowy:
  •  ciastka czekoladowe- 300 g
  •  masło- 120 g
Masa grysikowa:
  •  kasza manna- 1/2 szklanki
  •  mleko- 1/2 litra
  •  cukier- 2/3 szklanki
  •  masło- 50 g
  •  ekstrakt z wanilii- łyżeczka
Mus cytrynowy:
  •  żółtka- 3 szt.
  •  sok z cytryny- 3 szt. (+ skórka z 1 cytryny)
  •  cukier- 3/4 szklanki
  •  masło- 100 g

Spód czekoladowy:
Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.
Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki.

Masa grysikowa:
Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i dokładnie wymieszać.

Krem cytrynowy:
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz ze skórką i dodać masło.
Podgrzewać na małym ogniu, aż do zgęstnienia kremu (około 6 minut).

Składanie:
Na ciasteczkowy spód wylać masę grysikową, wstawić do lodówki na około 15 minut (po to, by masa stężała, inaczej lemon curd będzie się mieszał z kremem).
Górę uwieńczyć kremem cytrynowym.
Wstawić na min. 30 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz