- biała czekolada- 50 g
- mascarpone- 200 g
- żelatyna- 2 płaskie łyżeczki
- woda- 2 łyżki
- żurawina suszona- 1/3 szklanki
- polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)
- wafle- 6 szt.
- kolorowa posypka
Nadzienie:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone.
W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia.
Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady.
Na koniec żelatynę połączyć z masą.
Dodać żurawinę i wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
Składanie:
Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka- do góry spodem).
Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz