Łączna liczba wyświetleń

sobota, 2 maja 2015

CHOINKI

Nadzienie: 
  •  biała czekolada- 50 g
  •  mascarpone- 200 g
  •  żelatyna- 2 płaskie łyżeczki
  •  woda- 2 łyżki
  •  żurawina suszona- 1/3 szklanki
Dodatkowo:
  •  polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka)
  •  wafle- 6 szt.
  •  kolorowa posypka

Nadzienie:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mascarpone.
W międzyczasie żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej (ale nie wrzącej) wody i zostawić do napęcznienia.
Mascarpone przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce czekolady.
Na koniec żelatynę połączyć z masą.
Dodać żurawinę i wymieszać.

Polewa czekoladowa:
Obie czekolady wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

Składanie:
Wafle nadziać masą czekoladową i odstawić do stężenia w lodówce (około 30 min., nadziane wafle powkładałam do kubka- do góry spodem).
Kiedy już masa stężeje, wafle ułożyć na płaskiej powierzchni, polać czekoladą i ozdobić posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz