Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 2 czerwca 2015

BUŁECZKI POMIDOROWE

Na 12 bułeczek:
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, zioła, sól, na koniec dodać wyrośnięte drożdże, sok pomidorowy i porządnie wyrobić ciasto
Odstawić do podrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie uformować bułeczki w kształcie małych bochenków chleba, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.

Piec w 200oC przez około 20 minut (lekkie zrumienienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz