- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać płatki owsiane, zioła, sól, na koniec dodać wyrośnięte drożdże, sok pomidorowy i porządnie wyrobić ciasto
Odstawić do podrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki w kształcie małych bochenków chleba, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.
Piec w 200oC przez około 20 minut (lekkie zrumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz