Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 25 czerwca 2015

GOŁĄBKI Z TARTYMI ZIEMNIAKAMI




  • 2 kg ziemniaków
  • 400 gramów wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 3 jaja
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz 
  • 1 główka kapusty
  • około 500 - 600 ml ciepłego bulionu lub wody


Z kapusty dość głęboko wykrawamy głąby.
Wkładamy je do osolonego wrzątku, gotując na malutkim ogniu zdejmujemy stopniowo oddzielające się liście, układamy je na tacy.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebule siekamy, obie składowe farszu smażymy na patelni do wytopienia tłuszczu z boczku i przyrumienienia cebuli.
Następnie odkładamy je na talerz do ostygnięcia (nie solimy!).
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na średnich lub drobnych oczkach.
Starte ziemniaki dokładnie odciskamy na sitku lub przez gazę
Do dużej michy wrzucamy odciśnięte ziemniaki, cebulę z boczkiem, około 3/4 płaskiej  łyżeczki soli, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, od 0,5 do 3/4 łyżeczki pieprzu (w zależności od upodobań) wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Potem do farszu dorzucamy 3 żółtka.
Białka ubijamy na sztywno i też dodajemy do farszy, mieszamy.
Na końcu wsypujemy kaszę mannę i dokładnie łączymy z resztą składników.
Na środek każdego liścia kładziemy porcję farszu w takiej ilości by dało się poskładać w kopertkę lub tradycyjnego gołąbka.
Spód płaskiego naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi niezużytymi liśćmi kapusty.
Układamy gołąbki, zalewamy bulionem.
Wierzch przykrywamy dokładnie resztą liści kapusty 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy gołąbki i pieczemy je około 80 - 90 minut, do miękkości ziemniaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz