- 2 duże bakłażany
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżk soku z cytryny
- Sól
W szklanym naczyniu wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sol i sok z cytryny, wymieszać, odstawić.
Bakłażany umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.
Bakłażany i cebulę ułożyć na sicie i posolić.
Przykryć talerzykiem i obciążyć, zostawić na ok. 1-2 h, aby wyciekł gorzki sok.
Następnie wypłukać bakłażan pod bieżącą wodą.
Wrzucić bakłażana i cebulę do piekarnika na 20 min.
Całkowicie wystudzić.
Zimnego bakłażana przełożyć do naczynia z jogurtem, dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz