Łączna liczba wyświetleń

piątek, 19 czerwca 2015

SAŁATKA BAKŁAŻAN NA BIAŁO

  • 2 duże bakłażany 
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżk soku z cytryny
  • Sól




W szklanym naczyniu wymieszać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sol i sok z cytryny, wymieszać, odstawić.
Bakłażany umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę.

Bakłażany i cebulę ułożyć na sicie i posolić.
Przykryć talerzykiem i obciążyć, zostawić na ok. 1-2 h, aby wyciekł gorzki sok.
Następnie wypłukać bakłażan pod bieżącą wodą.
Wrzucić bakłażana i cebulę do piekarnika na 20 min.
Całkowicie wystudzić.
Zimnego bakłażana przełożyć do naczynia z jogurtem, dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz