- 2 duże jogurty greckie (700-800 g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól do smaku
Jogurt łączymy z drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy do smaku solą.
Średniej wielkości sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą i wylewamy na nią jogurt.
Z gazy formujemy sakiewkę i ciasno ją związujemy sznurkiem.
Sakiewkę wieszamy na kranie nad zlewem lub na uchwycie szafki i podkładamy pod nią talerz.
Po 12 godzinach około centymetr pod sznurkiem zawiązujemy ciasno drugi sznurek, by jeszcze mocniej docisnąć ser do gazy i pozostawiamy go na kolejne 12 godzin. (Jeśli wolicie ser bardziej wilgotny, możecie pominąć drugie podwiązanie).
Robiąc ser latem pamiętajcie, aby nie wisiał w słońcu.
Po 24 godzinach ser wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie przecinamy gazę i delikatnie wyjmujemy serek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz